Bazlama (Ekşi Mayalı)








Bazlama Anadolu'nun en eski ekmeklerinden...



Yapımı biraz daha kolay , çünkü fırına gerek yok...

Orjinali saç üzerinde, imkan olsa odun ateşinde saçta pişiribilsek.



Ama bu tarif ekşi mayalı olduğu için biraz daha zahmetli, ona göre yapmaya başlayın yoksa ki hazır maya ile çok daha kısa sürede yapabilirsiniz fakat ikisi çok farklı onu bilin...



Yine de eski zamanlardakine yakın sadece ekşi maya ile bir tarif deneyeceğiz.





Ekşi mayalı Bazlama



Tarif ve püf noktaları tabi ki en lezzetlisini ellerinden yediğim Annem'e ait.



Keşke o yapsa da bende kayıta alabilseydim fakat iş dünyası farklı şehirlerdeyiz şu an.



Ellerinden öpüyorum, izniyle tarifini paylaşıyorum...






Malzemeler ;


Un 500 gr

Ekşi Maya 250 gr (Yapımı için tıklayın)

Yaşmaya. 4 gr

Yoğurt 30 gr

Su 320 gr

Tuz 10 gr




Resim 1


Yapılışı ;







Tüm malzemeyi karıştıyoruz makina varsa makina yoksa elimizin ayasını kullananarak iyice yoğuruyoruz. hamur resim1 deki gibi özleştiğinde olmuş demektir.(Hamuru parmaklarınızla açtığınızda yırtılmadan parmaklarınız görünecek kadar incelecek)

(Güzel yoğuralan hamur yağlı gibi parlar Resim 2)




Resim 2

Ekşi mayalı ürünler yaptığımızda hazır mayalar gibi hızlı tepki vermez bu sebepten hamurumuzu bir kaba alarak üzerini kapatıp bir gece buzdolabında dinlendiriyoruz.


Sabah hamurumuzu çıkarıp istediğimiz büyüklüğüne göre bölüyoruz.(Ben 10 parçaya böldüm ortalama herbiri 100-110 gr civarı)Resim 3




Resim 3


Daha sonra bu parçaları bezeleyip üzerine bez ile kapatıp 3 saat daha dinlendiriyoruz.


Hamurlarımız mayalanmış pişirilme kıvamına geldiğinde parmak uclarımızla hafifce bastırarak son şeklini veriyoruz ( İçi dolgun bir ekmek olduğu için çok inceltmiyoruz)




Bu şekilde de yaklaşık 10 dakika dinlendirip ilk açtığımızdan pişirmeye başlıyoruz.




Tavayı önceden ısıtıyoruz fakat tavanın altı az yakın yavaş yavaş pişirmeniz gerekiyor.Aksi halde yanıklar oluşacaktır.



Bi tarafını pişirin diğer tarafını da pişirin sonra ilk koyduğun tarafı tekrar alta getirin hamurunuz kabarmaya başlayacaktır



Ekmeğim kabarmadı diye acele etmeyin ! Sabırlı olun !




Resim 6

Pişen bazlamaları telin veya bezin üzerine alın yoksa resimdeki gibi terleme yapacaktır.Resim 6




Afiyet olsun...












1 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
  • Facebook
  • Instagram
  • Gri LinkedIn Simge