Makaron Yaparken Nelere Dikkat Etmeli ve Fıstıklı Makaron Tarifi





 Merhaba, 

      Evet , artık bir makaron reçetesi paylaşmanın vakti geldi diye düşünüyorum  ve fıstıklı makaron yapıyoruz,Fıstıklı makaronu seçtim çünkü fıstığı seviyoruz.
     Yapımını detaylı bir şekilde açıklayacağım fakat bilmelisiniz ki makaron hassas bir kurabiye olduğu için herşey reçeteyle bitmiyor kullandığınız malzemenin kalitesi ve kullandığımız ekipman özellikle fırın çok önemli rol oynuyor.

Öncelikle malzeme seçiminden bahsedelim;

 Badem Seçerken;

İnce öğütülmüş ve öğütülme esnasında yağını salmamış olması gerekli, elinizle sıktırdığınızda topak olmamalı tekrar dağılmalı.

Eğer ki çok yağını salmış bir badem seçerseniz  sıkı bir hamur elde edeceksiniz ve istediğiniz şekli elde edemeyeceksiniz makaronunuz tepsiye yayılmakta zorlanacak veya çok iri taneli bir bademse kabukta pürüzsüz bir görüntü olmayacak.
Toz Badem

Pudra Şekeri Seçimi;
Pudra şekeri ince çekilmiş nemsiz ve içindeki nişasta oranı %3 ten fazla olmamalı.

Renklendiriciler;
Su bazlı renklendiriciler daha iyi sonuç verir.

Toz Şeker;
Şeker beyaz ve küçük taneli ideal.

Yumurta beyazı;
Pastorize yumurta kullanmanızı öneririm. Taze yumurta ile yapacaksanız yumurta beyazını birkaç gün önceden ayırıp dolapta dinlendirin yumurta beyazı elastiki kıvamını veren "Albumin" gücünü kaybederse daha iyi kıvam yakalayabiliriz.

Su ;
Temiz bir su veya maden suyu kullanmanızı öneririm.


      Evet yukarıdaki detaylara dikkat ederek malzeme seçimimizi yapmanızı öneririm aksi halde çatlayan ve şekilsiz makaronlar elde edeceksiniz demektir.


Malzeme Listesi;


Makaron kabuğu;


Pudra Şekeri              300 g
Toz Badem                200 g
Toz Fıstık                  100 g
Yumurta Beyaz 1      100 g
Yeşil Boya                 2 g
Sarı Boya                   1 g


Toz Şeker                  300 g
Su                              100 g

Yumurta Beyazı 2     100 g

İç Dolgusu için;   

                                
Tereyağı Kreması   320 g (Reçetesine bakın)
Toz Fıstık                170 g

Yapılışı;

Makaron Kabukları;
  • Pudra şekeri, toz badem ve toz fıstığı eğer imkanınız var ise bir blendar içerisinde çekelim ama çok fazla değil 10 saniye yeterli aksi halde yağını bırakmaya başlayacaktır. Eğer blender kullanmazsanız el ile iyice birbirine karıştırın (Blender ile daha pürüzsüz kabuklar elde edeceksiniz) karıştırdığımız malzemeyi derin bir kaba alıp yumurta beyazı1 ve boyalar ile spatula yardımıyla karıştırıyoruz biraz zor olacak fakat sonuç olarak badem ezmesi kıvamında bir hamur elde edeceğiz.(Bu arada boyalarınızın tonuna ve gücüne göre miktarlarda oynama yapabilirsiniz )
  • Evet 2. bölüm "italyan mereng!" burası çok önemli Toz şeker ve suyu ocağa koyuyoruz ve aynı anda yumurta beyazını kabartmaya başlıyoruz. 118 dereceye gelen su ve şeker karışımını kabarttığımız yumurta beyazına ekliyoruz ve 2 dakika daha karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Şimdi ise yaptığımız badem ezmesine 3 aşamada italyan merengini yediriyoruz yavaş yavaş fakat iyice karıştırmamız gerekli , parlak ve yavaşça toparlanan akışkan ve kıvamı olmalı.
  • Fırın tepsisine silpat veya yağlı kağıt koyarak sıkma torbasına doldurduğumuz karışımımızı tepsiye istenilen büyüklükte sıkalım ve 2-3 saat oda sıcaklığında kurumaya bırakıyoruz.
  • Fırnızımı 120 dereceye ısıtıp yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz.(Fırının fan hız ayarı var ise düşürülmesini iyi sonuç verir)

Tereyağı Kreması;
Yumurta Beyazı    100 g
Şeker                      50  g
Su                           25  g

                                                          Tereyağ                 150 g

Yapılış;

Şeker ve suyu ocağa koyup  118 dereceye çıkarın ve yumurta beyazını kabartın ve şekeri yumurta beyazına ekleyip tekrar italyan mereng yapın. Oda sıcaklığındaki tereyağına italyan merengini ekleyip mikserde karıştırın.

İç Dolgusu;

Tereyağı kreması ve toz fıstığını karıştırın.

Bitiriş:

Pişirdiğimiz makaron kabuklarını boylarına göre sınıflandırın ve iç dolusuyla birbirine yapıştırın.



Afiyet olsun..

Pastry Chef
Enes Şahin








Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meringue (mereng)

Natal Eriği ,Carissa Macrocarpa (Natal Plum)

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği