Çikolata Seçerken...

Çikolata !

        Bir çoğumuzun ismini duyduğumuzda bile ağzımızı sulandıran “Tanrıların Besini” anlamına gelen Latince’deTheobromocacao” ağacının “kakao” meyvesinden imal edilen kökeni ta Mayalara dayandığı riyavet edilen o tarifsiz lezzet! Tabi ki yapımı o kadar meşakkatli bir ürün kakao çekirdeğinin kavrulması preslenmesi kakao kütlelerinin oluşturması vesaire vesaire..
 


       Çikolatanın tarihçesini anlatmak değil niyetim, 
onu yapan arkadaşlarımız yeterince var hatta piyasada ismini duyurmuş gastronomi sitelerinde onlarca mevcut böyle yazılar.. Artık bilgiye ulaşmak kolay yeter ki araştırmak isteyelim. Bir yerlerde bir şeyler paylaşabilmek için bazı kaynaklardan kopyala yapıştır yaparak yemeklerin tarihçelerini,bulunuşlarını falan.. Her neyse ben bloğumda kendi cümlelerimin yer almasını istiyorum. Araştırma yapmak tabi ki güzel ama bizde bir şeyler koyalım üzerine doğru veya yanlış en azından kendi fikirlerimizi.
 Haksız mıyım acaba?

 Neyse nasıl olursa olsun bize bilgi sunan arkadaşlarımıza teşekkürler.

  Konumuza dönelim;
Çikolata demiştik..
Çikolatayı kullandığımız o kadar çok tatlı kurabiye ,dondurma yani genelde gıda maddesi var ki saymakla bitmez.Gerçek anlamda damağımıza oturmuş bir lezzet çoğumuzun severek yediği, sevmeyeni nerdeyse yok denilebilecek kadar az..
Peki ya iyi bir çikolata nasıl olmalı?
Benim kullandığım çikolatalar
İyi bir çikolata seçmenin en iyi yolu Marka!
Piyasada bilinen belirli markalar var bunları araştırarak iyi bir çikolataya ulaşabilirsiniz. Benim hangi markayı kullandığımı merak ettiyseniz söyleyeyim  “Valhrona” bana göre Türkiye de bulabileceğiniz en iyi çikolata olduğunu düşünüyorum. Tabiki hepsinden memnun değilim Tropilya serisi vasat fakat “gurment creation “ serisindekiler vs gerçekten mükemmel ürünler ama fiyat konusunda pahalı, fiyat olarak daha uygun olan “Callebaut” markasıda güzel ürünler çıkarıyor,iyi çikolata arayanlara tavsiye ederim fakat mükemmel derseniz tabiki Valhrona.. Ayrı yeten callebaut çikolatalarının bir başka özelliği daha var akışkanlık seçeneği, kaplamalarda,dolgu çikolatalarda,figür çikolata kalıplarda bu seçeneği kullanabilirsiniz ama şöyle bir durum söz konusu akışkanlık seçenekleri için callebaut un Türkiye dağıtım firması olan profesyonel gıdanın İstanbul sorumlularından bir arkadaşla konuştum bana akışkanlık opsiyonunu Türkiye de pek kimse sormadığı için sabit bir akışkanlık seçeneği var ellerinde diğer akışkanlık seçeneklerini getirmiyorlar Türkiye’ye. Buda tabi ki başka bir konuya kapı açıyor bu konu konu hakkında kısaca “ çikolata anlayanın,ustasının elinde lezzetlenir!” diyorum.
Tabikibi Türkiye deki çikolata markaları bu kadar değil Lindt,Belcolade,Altın marka…
Evet bu arada Altın Marka Türk malı üretimi ülkemizde yapılıyor. Bir çok piyasa gezinen Türk malı çikolatalar bu fabrikadan çıkıyor.
Evet marka konusunda yukarıda bahsi geçen çikolataları kullanım alanınıza göre hangisi size uygunsa hepsini  tavsiye ederim. Ama  Ganaj,konfiseri,kokolin gibi bitkisel yağ katkılı dokusuyla oynanmış çikolatalardan uzak durmanız iyi olur, benim görüşüm.
Tabi marka bir yere kadar çikolatayı duyu organlarımızlada iyi tanımamız gerekiyor!

     İlk önce  rengi dokusu baktığımızda çikolata
parlak ve renk dalgalarına sahip olmayan bir yapıya sahip olmalı eğerki üzeri beyazlaşmış bir çikolataysa saklama koşulları yanlış yapılmış yağını salmış yapısı bozulmuş,son kullanma tarihi geçmiş bir çikolata olabilir.
 Çikolataya kırdığımızda o çikolataya has çıt sesini duymalıyız. Çikolata esnememeli direk çıt sesiyle kırılmalı!
Kırılan bölümde dokusuna baktığımızda pürüzsüz bir yapısı olmalı!
Parmaklarımızı arasında bir süre sonra erimeye başlamalı.
Ağzımıza attığımızda damağımızda yağı donmamalı ve aroması ağzı kaplamalı ve gırtlağımızı yakmamalı  güzel bir tat bırakmalı.
Başlıca taktikler bunlar.
Tabiki önemli bir detay daha var!
Evet çok iyi bir çikolata var elimizde ne yapacağız?
Biraz öncede dediğim gibi
Çikolata anlayanın yani ustasının elinde daha da güzelleşir!
Demek istediğim;
Diyelim ki en iyisinden bir çikolata aldık ve anlamayan birinin önüne koyduk. Eğer ki o kişi o çikolataya nasıl muamele edeceğini nasıl bir süreçte işleyeceğini bilmez ise zaten o çikolataya yazık ettik demek! Çikolatada kalite aramayanların birçoğu işleme aşamasında veya kötü reçetelerle çikolatanın kalitesini yok eden kişilerdir.Doğru sıcaklıklarda işlenmemesi,ortam ısısı uygun olmaması, ekipmanlar çikolataya uygun olmaması vs. 
Bu işe yatırım yapan kişilerin bu konuda daha detaycı olmaya davet ediyorum. Sadece iyi malzeme alarak iyi ürün çıktısı alamazsınız.  Ekibinizin deneyimini eğitimini çalışmalarına önem vermenizi tavsiye ederim.

Görüşmek Dileğiyle…




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meringue (mereng)

Natal Eriği ,Carissa Macrocarpa (Natal Plum)

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği