Çikolata Seçerken...
Çikolata !
Bir çoğumuzun
ismini duyduğumuzda bile ağzımızı sulandıran “Tanrıların Besini” anlamına gelen
Latince’de “Theobromocacao” ağacının “kakao” meyvesinden imal edilen kökeni ta
Mayalara dayandığı riyavet edilen o tarifsiz lezzet! Tabi ki yapımı o kadar
meşakkatli bir ürün kakao çekirdeğinin kavrulması preslenmesi kakao
kütlelerinin oluşturması vesaire vesaire..

Çikolatanın tarihçesini anlatmak değil niyetim,
onu yapan arkadaşlarımız yeterince var hatta piyasada ismini duyurmuş gastronomi sitelerinde onlarca mevcut böyle yazılar.. Artık bilgiye ulaşmak kolay yeter ki araştırmak isteyelim. Bir yerlerde bir şeyler paylaşabilmek için bazı kaynaklardan kopyala yapıştır yaparak yemeklerin tarihçelerini,bulunuşlarını falan.. Her neyse ben bloğumda kendi cümlelerimin yer almasını istiyorum. Araştırma yapmak tabi ki güzel ama bizde bir şeyler koyalım üzerine doğru veya yanlış en azından kendi fikirlerimizi.
Haksız mıyım acaba?
Neyse nasıl olursa olsun bize bilgi sunan arkadaşlarımıza teşekkürler.
onu yapan arkadaşlarımız yeterince var hatta piyasada ismini duyurmuş gastronomi sitelerinde onlarca mevcut böyle yazılar.. Artık bilgiye ulaşmak kolay yeter ki araştırmak isteyelim. Bir yerlerde bir şeyler paylaşabilmek için bazı kaynaklardan kopyala yapıştır yaparak yemeklerin tarihçelerini,bulunuşlarını falan.. Her neyse ben bloğumda kendi cümlelerimin yer almasını istiyorum. Araştırma yapmak tabi ki güzel ama bizde bir şeyler koyalım üzerine doğru veya yanlış en azından kendi fikirlerimizi.
Haksız mıyım acaba?
Neyse nasıl olursa olsun bize bilgi sunan arkadaşlarımıza teşekkürler.
Konumuza dönelim;
Çikolata
demiştik..
Çikolatayı
kullandığımız o kadar çok tatlı kurabiye ,dondurma yani genelde gıda maddesi
var ki saymakla bitmez.Gerçek anlamda damağımıza oturmuş bir lezzet çoğumuzun
severek yediği, sevmeyeni nerdeyse yok denilebilecek kadar az..
Peki ya iyi
bir çikolata nasıl olmalı?
Piyasada
bilinen belirli markalar var bunları araştırarak iyi bir çikolataya
ulaşabilirsiniz. Benim hangi markayı kullandığımı merak ettiyseniz söyleyeyim “Valhrona” bana göre Türkiye de
bulabileceğiniz en iyi çikolata olduğunu düşünüyorum. Tabiki hepsinden memnun
değilim Tropilya serisi vasat fakat “gurment creation “ serisindekiler vs
gerçekten mükemmel ürünler ama fiyat konusunda pahalı, fiyat olarak daha uygun
olan “Callebaut” markasıda güzel ürünler çıkarıyor,iyi çikolata arayanlara
tavsiye ederim fakat mükemmel derseniz tabiki Valhrona.. Ayrı yeten callebaut
çikolatalarının bir başka özelliği daha var akışkanlık seçeneği, kaplamalarda,dolgu
çikolatalarda,figür çikolata kalıplarda bu seçeneği kullanabilirsiniz ama şöyle
bir durum söz konusu akışkanlık seçenekleri için callebaut un Türkiye dağıtım
firması olan profesyonel gıdanın İstanbul sorumlularından bir arkadaşla
konuştum bana akışkanlık opsiyonunu Türkiye de pek kimse sormadığı için sabit
bir akışkanlık seçeneği var ellerinde diğer akışkanlık seçeneklerini
getirmiyorlar Türkiye’ye. Buda tabi ki başka bir konuya kapı açıyor bu konu
konu hakkında kısaca “ çikolata anlayanın,ustasının elinde lezzetlenir!”
diyorum.
Tabikibi
Türkiye deki çikolata markaları bu kadar değil Lindt,Belcolade,Altın marka…
Evet bu
arada Altın Marka Türk malı üretimi ülkemizde yapılıyor. Bir çok piyasa gezinen
Türk malı çikolatalar bu fabrikadan çıkıyor.
Evet marka
konusunda yukarıda bahsi geçen çikolataları kullanım alanınıza göre hangisi
size uygunsa hepsini tavsiye ederim. Ama Ganaj,konfiseri,kokolin gibi bitkisel yağ katkılı dokusuyla oynanmış
çikolatalardan uzak durmanız iyi olur, benim görüşüm.
Tabi marka
bir yere kadar çikolatayı duyu organlarımızlada iyi tanımamız gerekiyor!
İlk önce rengi dokusu baktığımızda çikolata
parlak ve renk dalgalarına sahip olmayan bir yapıya sahip olmalı eğerki üzeri beyazlaşmış bir çikolataysa saklama koşulları yanlış yapılmış yağını salmış yapısı bozulmuş,son kullanma tarihi geçmiş bir çikolata olabilir.
parlak ve renk dalgalarına sahip olmayan bir yapıya sahip olmalı eğerki üzeri beyazlaşmış bir çikolataysa saklama koşulları yanlış yapılmış yağını salmış yapısı bozulmuş,son kullanma tarihi geçmiş bir çikolata olabilir.
Çikolataya kırdığımızda o çikolataya has çıt
sesini duymalıyız. Çikolata esnememeli direk çıt sesiyle kırılmalı!
Kırılan
bölümde dokusuna baktığımızda pürüzsüz bir yapısı olmalı!
Parmaklarımızı
arasında bir süre sonra erimeye başlamalı.
Ağzımıza
attığımızda damağımızda yağı donmamalı ve aroması ağzı kaplamalı ve gırtlağımızı yakmamalı güzel bir tat bırakmalı.
Başlıca taktikler bunlar.
Başlıca taktikler bunlar.
Tabiki önemli bir detay daha var!
Evet çok iyi bir çikolata var elimizde ne yapacağız?
Evet çok iyi bir çikolata var elimizde ne yapacağız?
Biraz öncede
dediğim gibi
Çikolata
anlayanın yani ustasının elinde daha da güzelleşir!
Demek
istediğim;
Diyelim ki
en iyisinden bir çikolata aldık ve anlamayan birinin önüne koyduk. Eğer ki o
kişi o çikolataya nasıl muamele edeceğini nasıl bir süreçte işleyeceğini bilmez ise zaten o çikolataya yazık ettik demek! Çikolatada kalite aramayanların birçoğu işleme aşamasında veya kötü reçetelerle çikolatanın kalitesini yok eden kişilerdir.Doğru sıcaklıklarda işlenmemesi,ortam ısısı uygun olmaması, ekipmanlar çikolataya uygun olmaması vs.
Bu işe
yatırım yapan kişilerin bu konuda daha detaycı olmaya davet ediyorum.
Sadece iyi malzeme alarak iyi ürün çıktısı alamazsınız. Ekibinizin deneyimini eğitimini çalışmalarına
önem vermenizi tavsiye ederim.
Görüşmek
Dileğiyle…
Yorumlar
Yorum Gönder