Görsellik mi ? Lezzet mi?

Görsellik mi ?
Lezzet mi?

       Bir pastada iki önemli detay...
       Herkes mutlu bir gününde,doğum gününde,düğününde,yıl dönümünde satın alacağı bir pastanın görselliğinin güzel olmasını ister tabi ki fakat demek istediğim "Görsellik lezzetten önemli mi?"
Belki bu soruya hayır tabi ki de lezzet önemli diyoruz birçoğumuz. Ama insanların sırf dış görünüşleri güzel olsun diye dekor hamurla kaplanmış incecik bir hazır krema sürülmüş tatsız keklere pasta diye yüklü paralar verdiğine şahit oluyorum. Evet görüntü olarak güzel fakat görüntüyü yakalamak için lezzetten çok ödün vermek gerekiyor,o üzerindeki ağır hamuru ve uzun işleme süresine dayanması için krema yok denecek kadar az sürülmüş kalın ve yavan bir kek olması gerekli.yani görselli yakalamak için lezzetten ödün vermemiz gerekiyor. Anlatmak istediğimde tam bu işte ! Görselli yakalayayım derken Lezzeti yok etmek!
     Tabi ki herkesin kendi keyfinin bileceği bir durum fakat pastayı pasta olarak alsak? tabi ki şık olsun ama pasta sınırlarında şık! kreması hazır değil pişirilmiş mükemmel lezzetlerle harmanlamış,keki hazır miks kek değilde içeriğine göre bol badem,fındık kakao vs kullanılarak lezzet dolu olsa dışı o sağlıksız ne olduğu belirsiz margarin bozması krem şanti yerine pırıl pırıl parlayan içindeki malzemeye göre glaze kaplı olsa,şık bir şekilde süslenmiş,üzerinde günün mesajını veren küçük bir not asıl mesajı insanlara damağından verse daha iyi olmaz mıydı?
     Birde insanların sevdikleri şeylerin şekillerinde pasta yaptırım sonrada bıçaklaması garibime de gitmiyor değil. mesela bebek şeklinde bir pasta yaptırıp onu kafasını alkışlarla kesmek gibi..evet şimdi düşününce garip geliyor fakat düşünürseniz bunun gibi bir çok örneğe sizde şahit olmuşsunuzdur.
     Bu yazıyı okuyup da bana katılmayanlar olabilir.Bu konuda sadece fikirlerimi paylaşmak istedim.
    Yazdıklarımda bahsettiğim gibi şanti değilde hayvansal kremayla hazırlanmış, emilgatörlü kek yerine içeriğine göre zengin kek, lezzetli bir krema, şık bir pasta gibi içeriğinden mesajlar verecek şekilde dekorlanmış şık bir parlak glazeyle kaplanmış veya çikolata kaplanmış pastayı kesinlikle bir bibloya, hayvana,insana benzetilmeye çalışılmış pastaya değişmem!
    Pastacılık sektörünün gelişiminin insanların talepleriyle doğru orantılı gelişim göstereceği için lezzetli seçimler dilerim..




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meringue (mereng)

Natal Eriği ,Carissa Macrocarpa (Natal Plum)

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği