ÇİKOLATANIN ÖYKÜSÜ
Aztekler, İspanyol
fethi sırasında içki yapmak ve bazı yemekleri çeşitlendirmek amacıyla kakao
taneleri hazırladı.
Avrupa XVI. Yüzyıldan
başlayarak, yararları üzerine sayısız polemik yaptıktan sonra kakaonun
dağıtımına başlamıştır.Kilise,krallar,yazarlar bu ürünün nitelikleri üzerine
tartışmalara katılmışlardır: Söz gelimi bu konuda bilgi verebilmek için şu
örneği hatırlatabiliriz: Balzac’a göre “aşırı çikolata tüketiminin İspanyol
ulusunun yozlaşmasında payı olmuştur”. Elitist
içki çikolata XIX. Yüzyıldan başlayarak Avrupalı Zanaatçıların ve
sanayicelerin buluşları sayesinde demokratik bir ürün olur. Bİrminghamédaki Fry
Cadbury , Hollanda’nın Van Houten çikolata ve kakao ayırma teknolojisini
kullanmışlar ve ilk tableti üretmişlerdir: İsviçreli üretcilerden Köhler 1830’da
fındığı, Nestle 1867 de sütü sokar çikolata üretimine ve Tobler de 1899’da
badem ve cevizli şekerlemeyi üretir.
Çikolata özellikle XX. Yüzyılda büyük bir
gelişme kayıt eder(üretim 1900-1970 arasında 7 kat artmıştır) ve yaklaşık 800
bin tonluk üretimle şeker , kahve ,kauçuk ya da çay gibi New York ya da
Amsterdam borsalarında tarım ürünlerinin başına çeker. ABD yeni çikolata tüketim biçimleri geliştirir ( Barres ,
smarties , toz , ezme vb) ve bunlar 1930 ların krizinde büyük bir patlama
yaparlar. Günümüzde 2,5 milyon tonu aşkın bir tüketimle (1950 den bu yana 3 kat
artmıştır) .
Çikolata ortaya çıktığı dönemdeki gizemini hala
korumaktadır: Tüketicileri bu kadar çeken ve sanatçı çikolatacılarla böylesi
bir düş gücü yaratan bu lezzetin sırrı nedir ?
Çikolatayı Yasayla
Değiştirmek
AB, üretimini düzenlemek amacıyla çikolatayla ilgilenmiştir;
aslında bu girişim çikolata dünyasının çokuluslularından gelmiştir ve bunlar
Avrupa parlemantosundan bir direktif değişikliği çıkarrmayı başarmışlardır (15
mart 2000 ) : 73/241 ECC : buna göre çikolata üreticileri kakao yağı yerine
başka kullanma hakkını elde etmişlerdir(ürünün %5 i oranında). Çikolata Avrupası
bu yağlı bitkisel madde kullanımına uzun zamandan beri izin verev Britanya ,
İrlanda ve Danimarka gibi ülkeler , kısa bir süre önce izin vermiş olan
Finlandiya , İsveç, Portekiz ve Avusturya gibi ülkeler ile Avrupa’da üretilen
çikolatanın %71 ini sağlayan bu maddelerin kullanılmasını her zaman reddeden
pürist ülkeler arasına bölünmüştür. Söz konusu yağlı madde içeren çikolatalar
Artık bütün Avrupa’da üretilebilmekte ve serbestçe bütün Avrupa’da
dolaşabilmektedir. Sanayiciler çikolata fiyatının %9 unu oluşturabilen kakao
yağı kullanımını sınırlandırarak bunların maliyetlerini düşürebilmektedir.
Bu karar aynı
zamanda tüketicinin protestolarına yol açmıştır; bu tüketicilere göre dünya
kakao tüketiminin %40 ı Avrupada’dır ancak üreticilerin üretimleri ve gelirleri
düşmektedir. 11 milyon kişi kakao ticareti zincirine bağlıdırve Fildişi sahili’nde
bazı kakao plantasyonlarının yerşnşş yasak uyuşturucu ( hintkeneviri, esrar)
tarımı almıştır.
AVRUPA’DAKİ FARKLILIKLAR
Kişi başına en fazla çikolatanın tüketildiği ülke
İsviçredir.
Her ülkenin,içki dışında farklı biçimlerde tüketilen çikolata
konusunda farklı tercihi vardır.
Birkaç örnek;
İsviçre: Tablet, Avusturya:Hamur işlerine , pastalara
süsleme, Belçika:Bonbon şeker halinde, Britanya : Küçük ve yuvarlak kek
biçiminde.
KAKAONUN ÇOKULUSLULARI
Kakao sektötürünün belirgin özelliği çok güçlü bir
yoğunlaşmadır. Kakao üretiminin %85 ini 7 ülke yapar,pazarlanan kakaonun %80
ini 5 şirket yönetir, kakaonun dönüştürülme etkinliklerinin %70 ini 5 şirket
temsil eder ve çikolatanın 6 çokuluslu şirketi çikolata piyasasının %80 ini
denetler. Çikolata alanında faaliyet gösteren bu 6 çokuluslu şirketin 3 ü
Amerika’lıdır: Hersher, Mars, Philip Morris (özellikle Fildişi sahili’ni elinde
tutan Kraft-Jacobs-Suchard’ın sahibi). Ve 3 ü de Avrupalıdır: Nestle(İsviçre) ,
Cadbury-Schweppes(Britanya) ve Ferraro (İtalya).
Yeni pazarlar bulmaya çalışan bu grupların üyeleri arasında
amansız bir rekabet görülür. Yeni biçimlerle ve yeni lezzetlerle sürekli yeni
ürünler geliştirerek bu pazarlara ulaşmaya çalışırlar.
ÇİKOLATALI LEZZET: MOLE POBLANO
Tam adıyla “ Mole poblano de guanjolate “ … Bu Meksika yemeği
kakaonun çekirdeğini birçok alanda kullanabilme özelliğini bir araya
getirir.Kümes hayvanları fırında veya çömleklerde pişirilir ve dilimledikten
sonra üstüne çikolata sosu (mole) sürülür ve bu iş baharatlarla ayrıntılı
düzenleme çalışması gerektrir. Tavuk ya da piliç haşlaması içerisinde ezilmiş
biber , soğan , domates ve dilimlenmiş tortilla , anason ve susam
taneleri,tarçın , karanfil, kişniş… tümü erimiş yağda hafif ateşte pişirilir ve
içine acı çikolata eklenir. Mole Poblano susam taneleri , küçük tortillalar ya
da mısır başaklarıyla birlikte servis edilir. Bu çikolata soslu et yahnisi
Meksika’nın geleneksel yemeklerinden biridir.
BİR AUBRAC PASTASI, BAŞKA BİR PASTA
Michel Bras, 1982 de iki yıllık bir çalışmadan sonra ünlü
çikolatalı kekini yaptı ; yuvarlak ve ilk kaşıkta içerisinde tabağa akan bir
çikolatalı kreması vardır. Michel Bras’ın mutfak sanatı ideal kek kalınlığına
ve çekirdek kısmını en uygun çapını tanımlamaya dayanır.Çok tutulması tüm
dünyada taklitlerinin yaygınlaşmasına yol açmıştır.(özellikle ülkemizde pastaya
kendi ismini bile veren şahsiyetler mevcuttur)
Dünya Mutfakları Atlası kitabında kaynak olarak yararlanılmıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder