Belem Turtası , Belem Tartı , Nata Tartı , Nata Turtası V.s


Enes Şahin



enes şahin
  Bugün size Portekiz , Lizbon'un ünlü tatlısı olan, değişik bir kaç isimle  çağırılan, tarifinin sadece 3 kişi tarafından bilindiği rivayet edilen orjinalini Lizbon'da "pasteis de belem" de yapılan bu ürünüyle tabanı milföy hamuru içi vanilyalı,limonlu,tarçın ve pudra şekeriyle yenilen "Belem turtası ve Nata Turtası veya Tartı " reçetesi paylaşacağım.
  Orjinalini tatmak henüz nasip olmadı fakat inşallah bir gün denemek isterim. Fakat sıkı bir araştırma yaptım ve bir kaç deneme sonunda görsellere ve yiyen arkadaşların yorumlarına en yakın ürünü yaptım. Oldukça güzel oldu tadına bakanlar beğendi. Şeker oranı yüksek gibi ama üzerine de pudra şekeri serpiyorlar o yüzden tatlıya uygun sanırım. Bizim baklava gibi ilk yiyen yabancılar önce yoğun şekerli buluyor fakat daha sonra beğeniyor, oda öyle olsa gerek diye düşündüm.Fakat Lizbon'da yiyen arkadaşlar yorumlarını paylaşsın lütfen ona göre reçeteyi revize edebilirim.
  Ayrıca Türkçe kaynaklarda tatmin edici bir reçete ve bilgiye ulaşamadığım için benim gibi duymuş fakat denememiş arkadaşlara iyi bir kaynak olacağını düşünüyorum. Yazımda ki resimler bu tariften yapılmış ürüne aittir,bizzat denemelerimde kendim çektim.
    Artık tarife geçebiliriz.


 MALZEMELER:

SÜT
474
ML
LİMON KABUĞU
1
ADET
ÇUBUK TARÇIN
1
ADET
VANİLYA ÇUBUĞU
1
ADET
UN
57
GR
TOZ ŞEKER
341
GR
SU
158
ML
YUMURTA SARISI
140  (veya 7 adet)
GR
 HAZIR MİLFÖY
 1
 PAKET




YAPILIŞI:


  • Sütün yarısı ve unu karıştırıyoruz ve çırpma teli yardımıyla un iyice süte karışıncaya kadar çırpıyoruz.
  • Sütün diğer yarısı ve limon kabuğu (Rendelenmiş) , çubuk tarçın ve vanilya çubuğunu (ortadan ikiye diklemesine kesenerek) bir tencereye koyup kaynatıyoruz.
  • Kaynayan karışıma ilk unlu ve sütlü karışı ekleyip tekrar kaynatıyoruz ve muhallebi kıvamı alınca ocaktan alıyoruz. kısık ateşte ve sürekli karıştırmamız lazım pürüzsüz kıvamı olmalı pıhtılaşmamalı
  • Daha sonra pişirdiğimiz tencereden başka bir kaba alıp soğumaya bırakıyoruz.kesinlikle tencerede bırakmayın çünkü tencerede pişme devam edecek ve tabanı yanacaktır.
  • Diğer karışım soğurken su ve şekeri bir tencere koyup 104 dereceye çıkarıyoruz ve bir şurup elde ediyoruz daha sonra onuda soğumaya bırakıyoruz.
  • Bütün karışımlar soğuduktan sonra muhallebili karışımla şurubu birbirine karıştırıyoruz homojen bir karışım elde ettikten sonra süzdürüp içerisinde topaklanmaları,limon kabuklarını tarçın vanilyaları karışımdan çıkarıyoruz.(vanilya tanelerini karışımımıza sıyıralım kabukta kalmasın)
  • Daha sonra süzdürdüğümüz karışıma yumurta sarılarını ekliyoruz homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırıcı yardımıyla karıştırıyoruz.
  • Daha sonra milföylerimizi merdane yardımıyla açıp kalıpların içerisine yerleştiriyoruz. kalıbın tabanı yuvarlak olursa iyi olur,milföy yerleştirdiğimizde 3 cm civarı kenar yüksemeli.kalıp seçimi size kalmış.Milföyler ince olsun ben 2,5 mm kalınlıkta açtım.
  • Daha sonra karışımımızı milföylerin 2/3 si dolacak şekilde kalıplara dolduralım.
  • Burası önemli önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında 15-20 dakika
    pişiriyoruz.Süre uzayıp kısalabilir,üzeri renk almaya başlayınca çıkarın aksi halde fırın çok sıcak olduğu için milföy hızlı yanacaktır.
  • Fırından çıkarınca çok sıcak olacağı için bir süre bekleyin sonra kalıplardan çıkarın.
  • Ilık olarak üzerine tarçın ve pudra şekeri serpiştirerek arzu ettiğiniz gibi yiyebilirsiniz.

 Not: Ben Silikon kalıp kullandım eğer metal kalıp kullanırsanız kalıbınızı yağlamanızı tavsiye derim.
250 derece ısı yüksek gibi görünebilir fakat bu tatlının özelliği bu dahadüşük ısıda pişirmeyin aksi halde pişme süresi uzayacak ve yumurta kesilecek üstü renk almayacaktır.





Afiyet olsun 


Enes Şahin 
Executive Pastry Chef 

Reçete,resimler ve tüm metin bana aittir başka bir site veya platformda benden izinsiz paylaşımı yasaktır.Aksi halde doğacak yasal sorumluluk paylaşımın tespit edildiği kişiye aittir.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meringue (mereng)

Natal Eriği ,Carissa Macrocarpa (Natal Plum)

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği