Ekşi Maya Yapımı
Bu yazımda size ekşi maya sıfırdan nasıl yapılır onu paylaşacağım.
Malzemelerimiz sadece UN ve SU
Katkı , maya vs. hiçbir şeye ihtiyacınız yok , sadece biraz ZAMAN a ihtiyacımız olacak.
Baştan söyleyeyim eğer evde düzenli ekmek yapıyorsanız ekşi maya yapın. Düzenliden kastım hafta da veya 10 günde 1 ekmek yapıyorsanız da olur, onun içinde mayayı nasıl muhafaza edeceksiniz yazının devamında bahsedeceğim.
O zaman ekşi mayamıza başlayalım;
Mutfağınızda kül toz vs gelmeyecek bir yere 24 Saat bırakıyoruz.
2.günde mayamızda henüz bir hareketlenme göremesekte hafif boluncuklanma,kabuklanma veya sulanma olabilir bunlar iyiye işaret.
Tabi bu süre sizin ortamınızlada alakalı mutfağınız çok sıcaksa maya hızlı üreyecek ama besleme süremiz uzun gelecek bu durum ekşi mayamız için istediğimiz bir şey değil.
Malzemelerimiz sadece UN ve SU
Katkı , maya vs. hiçbir şeye ihtiyacınız yok , sadece biraz ZAMAN a ihtiyacımız olacak.
Baştan söyleyeyim eğer evde düzenli ekmek yapıyorsanız ekşi maya yapın. Düzenliden kastım hafta da veya 10 günde 1 ekmek yapıyorsanız da olur, onun içinde mayayı nasıl muhafaza edeceksiniz yazının devamında bahsedeceğim.
O zaman ekşi mayamıza başlayalım;
![]() |
1.Gün
50 gr Un
50 gr Su
Temiz bir kabın içerisinde (kavanoz olabilir) birbirine karıştırıyoruz.
Ben üstü açık bıraktım çünkü ortamda kimse yoktu ama siz isterseniz ince bir tülbentle kapatabilirsiniz ama hava geçirmeyecek kavanoz kapağı gibi malzemelerle kapatmayın.
![]() |
İlk gün mayamızda neler olacak birazda onlardan bahsedelim.
Maya canlı bir organizmadır.
Etrafımızda sadece zararlı bakteriler yoktur yararlı bakterilerde vardır.
Bu bakterilerin hamurumuza girmesini ve üremesini istiyoruz ekşi mayanın mantığı tamda budur!
Bu sebepten üzerini açık bırakmanızı veya geçirken bir bez kullanmanızı
tavsiye ettim.
2.gün
100 gr Un
100 gr Su

Yapacağımız şey basit 100 su ve 100 un mayamıza ilave edip tekrarda 1
gün daha beklemeye devam ediyoruz.
3.gün
150 gr Un
150 gr Su
Bugün Ekşi maya biraz daha hareketlenecek.
Yapım aşamasında besleme unumuzun artmaması için mayamızın bir kısmını atıp öyle devam etmemiz lazım
150 gr un 150 gr su ile tekrar besliyoruz.
Unutmuyoruz mayamızda bir canlı !
Nasıl evcil hayvanımızı besliyorsak mayamızıda ihmal etmeden beslemeliyiz.
ve
bu yapım süreci 1 defa sonrasında yıllarca kullanabileceğiniz bir mayanız olacak.
4.gün
200 gr Un
200 gr Su
Kavanozda 200 gr ekşi maya bırakıp üstünden diğer kısmı atıyoruz 200 gr un ve su ekleyerek besliyoruz.
Bugün ekşi mayamız sürecinin yarısını ulaştı
Toplam 7 - 8 gün sürecek oluşum.

Bizim için ideal ortam oda sıcaklığı.
Artık ekşi mayamızın üzerini beklerken kapabiliriz yeterince mayalanma gerçekleşti.
5.gün
200 gr Un
200 gr Su
Kavanozda 200 gr ekşi maya bırakıp üstünden diğer kısmı atıyoruz 200 gr un ve su ekleyerek besliyoruz.
Artık ekşi maya koku oluşumuda başladı.
Atmamızın besleme unumuzun çok artmaması eğer eksiltmezsek şu an 3 kg civarı un su eklememiz lazımdı ve çok büyük miktar mayamız olacaktı.
200 gr Un
200 gr Su
Aynı şekilde tekrarlıyoruz
7.gün
200 gr Un
200 gr Su
Mayamız olmuş sayılır,beslemeye devam ediyoruz. Sulanma vs. ile karşılaşırsanız korkmayın.
8.gün
200 gr Un
200 gr Su
Artık Ekşi Mayamız Hazır !
İsterseniz besleme miktarını atmadan devam edebilirsiniz.
Yıllarca kullanabileceğiniz bir Ekşi mayanız oldu artık ama beslemeye devam ediyoruz unutmuyoruz Ekşi mayamız bir canlı !
Ekşi Mayamızı Nasıl Besleyeceğiz?
Besleme mantığı şu şekilde ;
Kabımızda ne kadar ekşi maya varsa o kadar su ve un ekliyoruz !
Örneğin;
Ekmeğimizi yaptık ekşi mayamızdan kullandık kabımızda 300 gr ekşi maya kaldı bu durumda;
300 gr Un
300 Gr Su
ekleyerek besliyoruz.
Günlük ekmek yapıyorsanız beslemeye yukarıdaki yapım aşaması gibi devam etmelisiniz.
Eğer seyrek hafta veya 10 günde bir ekmek yapıyorsanız yapmanız gereken ;
Ekşi mayamızı besleyip,kapağını kapatıp buzdolabına koyuyoruz bu şeklide haftada bir besleyerek devam edebilirsiniz.
Örneğin ;
Her cumartesi ekmek yapıyorsanız .
Ekşi mayamızı Cuma günü dolaptan çıkarıp besliyoruz ve oda sıcaklığına bırakıyoruz.
Cumartesi ekmeğimizi yaparken kullanıyoruz kullandıktan sonra tekrar besleyip buzdolabına kaldırıyoruz.
Bu şekilde uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Ekşi mayamız bir canlı unutmayalım 1 haftadan uzun süre ekmek yapmazsakta mayamız dolaptada olsa beslemeye devam etmeliyiz.
Kafanıza takılan birşey olursa sorabilirsiniz.
Yukarıda ki resimler bu yazı için kendim tarafından çekilmiştir, günlere göre Ekşi mayanın görselleri bu şekildedir.
Ekşi mayamız her ortamda farklı sonuçlar doğurabilir.
Bu yazı sadece bilgi amaçlıdır yapımda kullanımda sorumluluk size aittir.
Ekşi mayalı ekmek reçetelerini de yakında paylaşacağım takipte kalın.
Ekmek yapımına ilgiliyseniz çok çok teknik bilgi için "Ekmeğin Kimyası" yazı serimi okuyabilirsiniz.
Saygı ve Sevgilerle...
Yorumlar
Yorum Gönder