Karakılçık Ekmeği (Ekşi Mayalı)

Gluten ve glisemik endeksi düşüktür. Bu sebeptendir ki ticari buğdaylara göre çok daha sağlıklı bir buğday türüdür.
![]() |
Görsellerin tamamı bu tarif ile yapılmıştır |
Karakılçık buğdayı gibi Kavlıca, Siyez, Gernik, Dinkel, Kızıltan da genetiği değiştirilmemiş yerel buğdaylarımızdır.
Bir süredir üzerinde çalışıp hazırladığımız reçeteyi sizlerle paylaşacağım.
İçerik basit bir ekmeğe temel ürünler maya,su,tuz ve un hariç bir şey koymaya gerek yok amacımız yan ürünleri değil unun lezzetini ön plana çıkarmak.
Malzemeler ;
Karakılçık Unu 350 gr
Ekşi Maya 150 gr
Yaşmaya. 6 gr
Yaşmaya. 6 gr
Tuz 8 gr
Su 280 gr
Yapılışı :
Tüm malzemeyi bir araya getirip hamuru elde ediyoruz
Dikkat etmemiz gereken su soğuk olmalı ve hamuru iyice yoğurmalıyız.
Karakılçık buğdayı gluteni az olduğu için cıvık bir hamur olacaktır bu sebepten kalıba koyarak pişireceğiz.
Elde ettiğimiz hamuru bir kalıba veya cam kase olabilir (fırına girebilecek) içerisine yağlı kağıt koyularak boşaltılır.
İsteğe göre üzerine Karakılçık unu elenip keskin bir bıçak ile çizik atılır.
Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 45 dakika pişirilir
Fırın çıkardığımız ekmeği kalıptan çıkartıp tel veya bez üzerinde soğutalım.
Ekmeğin içi ilk çıktığında yumuşak sulu olacaktır dinlenip soğuduğunda nem azalacak istenilen kıvama gelecektir.
Ekşi maya yapımı için Ekşi maya yapımı yazımı okuyabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder