Yumurta beyazı nasıl kabarır ?
Yumurta mutfaktaki en çok kullanılan emülgatördür. Emülgatör; yağ molekülleriyle su moleküllerini bir arada tutan maddelerdir. Örneğin; yağla suyu bir bardağa koyarsak yağ suyun üzerinde durur, ne kadar karıştırırsak karıştıralım bir süre sonra ayrışır. Yumurta gibi emülgatör maddeler bunları bir arada tutmaya yarar.Bir çok tarfin içerisinde su ve yağ içeren maddeler vardır ve tariflere yumurta ekleyerek bunları bir araya getirmeyi sağlarız,homojen karışımlar elde ederiz. Fakat yumurta beyazı çırpıldığında nasıl kabarıyor hiç merak ettiniz mi? Bu yazıda bunu değineceğim. Yumurta akının bu şekilde çırpılarak kabartılmasına “Fom “ denilmekte, sanırım “Foam” İngilizcede köpük anlamına gelen bu kelimeden dilimize girmeye çalışıyor. Derecelendirmek yerine temperlemek demek gibi, pek hoşlanmıyorum bu tür kelimelerden.Köpük demek daha iyi bence, en azından ben köpük demeyi tercih ediyorum. Yumurta akının köpük olarak kullanıldığı bir çok reçete var bu
Yorumlar
Yorum Gönder