10 Adımda Hayalinizdeki Keki Yapmanın Püf Noktaları

 Adım 1: Pişirme Tavalarını Hazırlayın

Kimse kekinin kalıba yapışmasını istemez, bu nedenle kalıplarınıza harcı dökmeden önce hazırlamanız önemlidir. Bir çok tarif kalıbınız, tepsinizi vs. unlamayı veya  tavayıpişirme kağıdıyla kaplamayı gerektirir.

Adım 2: Malzemelerin Oda Sıcaklığına Ulaşmasına İzin Verin

Birçok tarif, yumurta ve tereyağı gibi kek malzemelerinin oda sıcaklığında durmasını gerektirir. Bu, tereyağının diğer malzemelerle kolayca karışmasını sağlar ve yumurtalar daha yüksek bir kek hacmi verir. (Gıda güvenliği nedeniyle yumurtaları tarifte belirtilen süreden daha uzun süre oda sıcaklığında bırakmayın.)

Önemli Not: Yumuşatılmış tereyağı gerektiğinde asla eritilmiş tereyağı kullanmayın. Kek dokusunu bozacaktır.

Adım 3: Fırını Ön Isıtma

Kek çok hızlı piştiğinde içerisinde büyük delikler ve çatlaklar gelişebilir, çok yavaş pişerse de kuru ve sert olabilir. 

Fırınınızı en az 10 dakika önceden ısıtın ve uygun sıcaklığa ulaştığından emin olun. 

Adım 4: Kuru Malzemeleri Birlikte Karıştırın

Kuru malzemeler genellikle un, karbonat ve  kabartma tozu vs. içerir. Her bir kuru malzemeyi hamura ayrı ayrı eklemek yerine , önceden bir kapta karıştırın. Bu şekilde, kuru malzemelerin eşit olarak dağıldığını bilirsiniz.

Adım 5: Tereyağı ve Şekeri Birleştirin

Hafif, kabarık bir keki nasıl yapacağınızı mı merak ediyorsunuz ? Tereyağı ve şekeri krema haline getirmek en önemli adımdır. İşte nasıl:

Orta ila yüksek hızda bir elektrikli karıştırıcı  kullanarak tereyağını 30 saniye çırpın. Genel olarak, bir stand mikseri bu adım için orta bir hız gerektirir ve bir el mikseri daha yüksek bir hız gerektirir.

Şekeri (ve tarifte var ise vanilyayı) ekleyin ve karışımı, birleşene ve hafif, kabarık bir doku elde edene kadar orta hızda çırpın. Bu 3 ila 5 dakika sürecektir. (Bunu kısa kesmeyin). Çırpma sırasında kabınızın dibini ara sıra kazıyın. Tereyağı ve şeker birleştiğinde minik baloncuklar oluşacak ve bu da kekinize hayal ettiğiniz gibi hafif, kabarık bir doku verecektir.

Adım 6: Yumurtaları Birer Birer Ekleyin

Yumurtaları (veya yumurta beyazlarını ) teker teker ekleyin ve her birini iyice çırpın. Yumurta içerisindeki proteinler, dokuyu korumak için hava kabarcıkları etrafında yapı oluşturur.(detaylı bilgi Yumurta nasıl kabarır? yazımda bulabilirsiniz)

Not; Önce yumurtaları  küçük bir kaseye tek tek kırın. Bu şekilde, kabuk parçaları düşerse, onları hamurdan çıkarmaya çalışmak yerine kaseden kolayca çıkarabilirsiniz.

Adım 7: Kuru ve Islak Malzemelerin Bölerek Eklenmesi

Tereyağı-yumurta-şeker karışımına un karışımının bir kısmını ve sütün bir kısmını (veya tarifte belirtilen diğer sıvıyı) ekleyerek, birleşene kadar her eklemeden sonra düşük hızda çırpın. Un karışımı ile başlayın ve yine un ile bitirin. Bunun nedeni, sıvının una karıştırılmasıyla glüten oluşmaya başlamasıdır. Çok fazla glüten sert bir kek yapar, bu nedenle unla başlayıp bitirdiğinizden emin olun ve sıvı ekledikten sonra fazla karıştırmayın.


Not: Bu aşamada fazla karıştırmamaya dikkat edin, aksi takdirde kekiniz sert ve kekinizde uzun, düzensiz delikler oluşabilir.

Adım 8: Kek Hamurunuzu Kalıplara Dökün ve Fırında Pişirin

Hamuru kalıplara eşit olarak bölün. Hamuru eşit bir tabaka halinde yaymak için spatula  kullanın. Kalıbın kenarlarına yaydığınızdan emin olun. Kekinizi tarifinizin talimatlarına göre pişirin.

9. Adım: Kekin Pişmiş Olup Olmadığını Kontrol Edin

Fazla pişmiş kek kuru ve sert olur ve bunu kimse istemez. Tarifte belirtilen minimum pişirme süresinden sonra kekin pişip pişmediğini kontrol etmeye başlayın, ısının kaçmasına izin vermemek için zamanı gelene kadar fırın kapağını açmaktan kaçının. Kontrol için , kekin ortasına tahta bir kürdan batırın . Kürdan temiz çıkarsa (üzerinde sadece bir veya iki kırıntı olabilir), kek pişmiştir. Üzerinde ıslak hamur varsa, keki birkaç dakika daha pişirin ve tekrar kürdan kontrolü yapın.

Adım 10: Keki Soğutun

Kekleri bir tel raf  üzerindeki kalıbında en fazla 10 dakika soğumaya bırakın. Kalıptan çıkarmak için, kenarlarındaki yapışmayı önlemek için kekin kenarlarını bir bıçak ile dikkatlice ayırın. Kekin üzerine bir tel ızgara yerleştirin ve kalıbı çevirin. Kekin kenarlarını kırmamaya dikkat ederek kalıbı kekten kaldırın. Mumlu veya parşömen kağıdı kullandıysanız , kağıdı yavaşça pastadan soyun.



Pastayı tamamen soğumaya bırakın (yaklaşık 1 saat). Bu, kekin sertleşmesine izin vermek için önemli bir adımdır ve siz onu dondururken parçalanma olasılığını azaltır. (kremalı ile kaplayacaksanız kremayı yaydığınız anda erimesini engeller!)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meringue (mereng)

Natal Eriği ,Carissa Macrocarpa (Natal Plum)

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği