SIRADIŞI OTELLER



   Ders kitaplarımın bitanesinin sonunda rastladığım bu otel sınıflandırması ilgimi çekti ve bende paylaşmak istedim.
İlginizi çekeceğini düşündüm.
   Dünyadaki otelleri sadece yıldızlarına göre sınıflandırmak yetersiz sanırım,yazının tamamını okuduğunuzda bana katılacağınızı umuyorum.



  Ada otel: Ağırlıklı olarak Uzakdoğulu Aman Grubu ve Karayip Adalarında suyun üstüne inşa edilen konaklama birimleri.
  Buz otel: Alaska, İsveç, Finlandiya, İsviçre ve Kanada´da buzdan inşa edilen oteller var. Bazıları yaz mevsimine dayanamıyor ve her yıl yeniden inşa ediliyor.
  Çıplaklar oteli: ABD, Fransa, Meksika, Jamaika, Bonaire ve Dominik Cumhuriyeti´nde, herkesin çırılçıplak gezebildiği işletmeler.
  Çadır Otel: Bu tür konaklama tesislerine ABD´den Arjantin´e, Yeni Zelanda´dan Şili´ye kadar birçok ülkede rastlanabiliyor.
  Çocuk Oteli: İngiltere´deki Sparkles Family ile Florida´daki Nickeledeon Family tamamıyla çocuk odaklı, onların hayal dünyasına göre tasarlanmış.
  Çöl-Vaha Oteli: ABD´nin Arizona eyaletinde ve Dubai´de, tatilcilere çölde konaklamaları için yaratılmış suni vahalar.
  Denizdibi-Akvaryum Otel: İsveç ve Uzak Doğu´da örnekleri bulunuyor. İsveç´teki Utter Inn´in su üstündeki bölümünde yemeğinizi yiyor, suyun 3 metre altındaki bölümünde ise uyuyorsunuz. Amerikan Bruce Jones firması da Fiji Adası açıklarında dünyanın ilk denizaltı oteli Poseidon´u 2008´de hizmete açıldı.

Hotel Submarino Poseidon Undersea Resort

  Deniz Feneri Oteli: Türkiye´deki deniz fenerlerinin turizme açılması gündeme gelirken, ABD´deki bazı deniz fenerleri yıllardır otel olarak hizmet veriyor.
  Elişili Otel: Meksika´da bulunan bir otel, müşterilerine tümü elişi yapımı masa, perde, tabak, yatak, çatal-bıçak gibi eşyalarla bezenmiş konaklama imkanı sunuyor.
  Eşcinseller Oteli: ABD, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde eşcinseller için düzenlenmiş işletmeler.
  Fantazi Oteli: ABD´ninde bulunan Caesars Pocono Resorts ´´Aşk Oteli´´ diye pazarlanıyor. Balayına çıkanlar için odasında kalp şeklinde havuzu, şampanya bardağı gibi tasarlanmış banyo, camdan jakuzi gibi romantik unsura yer veriyor. Belek´te geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Adam&Eve Otel de ´´Dünyanın en seksi oteli´´ sloganıyla tanıtılıyor.
  Gemi Otel: Yüzer otel olarak da biliniyor. Deniz veya göl kıyısında konaklama yapılan gemi.
  Kale-Saray Oteli: Tarihi kale veya sarayın otele dönüşmüş hali. Fransa´da bu tür otellerden epey var.
  Kapsül Otel: Japonya´da bulunan bu otelin odaları dolap çekmeceleri gibi. Tabuttan biraz büyük olan kapsül otelin odaları, ucuz olduğu için tercih ediliyor.
Puerta America

  Kendini Yıldızlayanlar: Dubaideki Burj El Arab kendisini 7 yıldızlı, İspanya´daki Puerta America ise 12 yıldızlı olarak tanımlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın böyle bir kategorisi olmamasına

Burj el Arab
rağmen, Antalya Beldibi´ndeki Sungate Port Royal ile Belek´teki Rixos Premium Otel de kamuoyunda, ´´7 yıldızlı otel´´ olarak biliniyor.




  Kilise Otel: Fransa ve İngiltere´deki bazı kiliseler aslına uygun şekilde onarılarak, otel olarak işletiliyor.
  Kütüphane Otel: New York´ta bulunan Library Hotel, 10 katlı ve odaları değişik konularda kitap okumak isteyenlerin ihtiyaç duyacağı araç-gereçlerle donatılmış.
  Mobil Otel: Brezilya Sao Paulo merkezli Exploranter Overland Hotel, TIR üstünde konaklamaya uygun hale getirilerek, 28 odası bulunan mobil (gezer) bir otele dönüştürüldü.
  Tek Oda Otel (One-off): Bu otellere örnek olarak ABD´de bulunan dev bir köpek şeklinde inşa edilen Dog Bark Park Inn gösterilebilir. Telefon ve televizyon bulunmayan köpek biçimindeki otelde fazla elaman yok bu yüzden kahvaltınızı kendiniz alıyorsunuz.
  Tren Otel: Alaska´da bulunan Aurora Express, ABD ve İskoçya´daki diğer örnekler gibi eskiden trenken şimdi dağ kıyısında kendine özgü konaklama imkanı sunan otel olmuş.
  Uzay Otel: Alman ve Amerikan mühendislerin üzerinde çalıştığı Unter der Sterner dönen uzay oteli 2030´da hizmete açılıyor.
  Ağaç Evler: Antalya´daki Kadir´in Evi´ne benzeyen ağaçüstüne konaklama sunan mekanlar.
  Mağara Otel: Türkiye´de Ürgüp´te, dünyada ise ABD, Yeni Zelanda, İspanya ve Avustralya´da örnekleri bulunuyor.
  Uçak Otel: Soğuk Savaş dönemine tanıklık etmiş veya eskiden kullanılmış yolcu kapasiteli 100-120´ye ulaşan uçaklar otele dönüştürülüp, geceliği 350 Avro´ya hizmet veriyor. Böyle bir uçak Hollanda’nın Teuge Havaalanı’nda misafirlere 5 yıldızlı lüks otel konforu yaşatıyor.
Uçak Hotel

  Pop-Up otel: Türkçeye ´gündüzkondu otel´ diye çevirebileceğimiz bu konaklama türlerine ağırlıklı olarak Dünya Kupası, Olimpiyat gibi dev organizasyonlar sırasında rastlanıyor. Bu oteller, bir konteyner veya bir otobüsün içinin yatılacak hale getirilmesiyle oluşturuluyor.
Saman Otel: Doğayla barışık, ekolojik konaklama birimleri arayan Alman turiste sunulan bir konaklama türü. Bu oteller dedelerimizin-ninelerimizin eskiden köylerde inşa ettiği basit kerpiç evlere benziyor. Tamamen doğal malzemeden yapılan bu konaklama birimleri sıcağı-soğuğu geçirmediğinden klimasız hizmet veriyor.
  1-5 Yıldızlı oteller: Dünya ve Türkiye´de en fazla bilinen, yıldızı 1´den başlayıp 5´e kadar yükselen otel çeşitleri.
  Apart Otel: Konaklayanların hizmetleri kendilerinin karşıladığı ayrı daireler biçimindeki oteller.
  Budget Otel: Bütçe otelleri olarak biliniyor. Lüks olmayan, düşük bütçeli konaklama sunuyor.
  Bungalov: Ağaçtan yapılmış tek katlı kır evleri.
Bungalov

  Butik Otel: Özel belgeli oteller olarak da biliniyor. Bunlar, küçük yapıya sahip olmalarına karşın, müşterilerine ev konforunda konaklama sunuyor.
  Dağ Otel: Kış oteli olarak da biliniyor. Türkiye´de ağırlıklı olarak kayak merkezlerinin bulunduğu bölgelerde örnekleri var.
  Deluxe Otel: Standartları 5 yıldız üstünde olan son derece lüks konaklama mekanları.
  Devremülk: Bir otel veya binada belli zamanlarda tatil amaçlı konaklama imkanı sunan sistem. Sistem, çeşitli ülkelerden insanların oturdukları evleri, tatil amaçlı karşılıklı olarak değiş-tokuş etme şeklinde de gelişti.
  Dizayn Otel: Yıldız sayısı yerine, tasarıma odaklı, kendine özgü işletmeler. Antalya´da Konyaaltı sahilindeki Hillside Su Otel bu türe örnek gösteriliyor.
  Eko Resort Otel: Türkiye´de, Antalya´nın Çamyuva beldesindeki Naturland´in denediği, ancak başarılı örneklerine daha çok Arjantin, ABD, Kanada, Avustralya, Brezilya ve Fransa´da rastlanan, doğayla bütünleşmiş yapılar.
  Golf Oteli: Golf meraklılarına göre tasarlanmış, golf mağazaları ile oyun sahaları bulunan otel.
  Havaalanı Oteli: Yoğun iş temposundan dolayı otel aramak istemeyenlerin havalimanına yakın olduğundan tercih ettiği, genellikle işadamlarının, pazarlamacıların ve uçuş ekiplerinin tercih ettiği konaklama çeşidi.
  Hapishane Otel: Bu kavramla ilk olarak İstanbul Sultanahmet´te hizmete giren Four Seasons ile tanıştık. Dünyada da birçok ülkede bazı eski hapishaneler otele dönüştürüldü.
Four Seasons Bosphorus

  HIP: Highly Individual Place (Fazla kişileştirilmiş yerler) dünyada tasarım ve tarz açısından farklı niteliklere sahip oteller anlamına geliyor.
  Hostel: Okulların tatil döneminde turizm hizmeti veren öğrenci yurtları. Bir odada tanımadığınız 8-10 kişiyle kalmanız ve banyonu çok sayıda kişiyle birlikte kullanmanız gerekebiliyor.
  Kongre Oteli: Bu otel çeşidiyle Türkiye´de ilk olarak İstanbul´daki Cevahir Otel ile tanıştık. Dünyada ise ağırlıklı olarak kongrecilere göre tasarlanmış onlarca örneği var.
  Motel: Yol üstünde, ağırlıklı olarak motorlu araç kullananlara yönelik hizmet veren işletme.
  Müze Otel: Sultanahmet´teki Eresin Crown ile Beyazıt´taki Antik Otel, Türkiye´de bu alanın öncüleri sayılıyor.
  Oberj: Kırsal kesimde doğaya uyumlu, spor ve av ve kış turizmine yönelik geçici konaklama yapılan işletmeler. Bu tür otellerin odalarında ranza sistemi de bulunabiliyor. Uludağ ve Elmadağ´da örnekleri var.
oberj

  Pansiyon: Müşteriye yeme-içme ve konaklama imkanı sunan basit işletmeler.
  Residence: Ev kiralamak yerine uzun dönemli konaklamayı tercih edenlerin oteli.
  Resort: Deniz kıyılarına inşa edilen oteller.
  Şehir Oteli: Şehir merkezlerinde bulunup, konaklama, iş toplantısı, kongre ve basın toplantısı gibi etkinliklere göre tasarlanmış konaklama birimleri.
  Tatil köyü: Ortalama bin kişiye konaklama imkanı sunan, kendi içinde ´´1´inci´ ve ´´2´nci´´ sınıf diye ikiye ayrılan dev yapılar.
  Tematik Otel: Türkiye´de ilk örneğini Antalya Kundu´daki WOW Topkapı Palace ve Kremlin Palace oluşturdu. Daha sonra çeşitli ünlü saray ve gemiler biçiminde tasarlanmış birçok tematik tesis hizmete girdi.
  Termal Otel: Türkiye´de örneklerine sıklıkla rastlamaya başladığımız bu tür otellerin özelliği içinde termal su bulundurmaları.



Kaynak : http://www.tuyed.org.tr/dunyadaki-otel-cesitler/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meringue (mereng)

Natal Eriği ,Carissa Macrocarpa (Natal Plum)

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği