TRİLEÇE TATLISI

     
   Son zamanlarda ismini çok duyduğumuz bir tatlı Trileçe!

    Artık bir çok pastane vitrinlerinde restorant menülerinde tv programlarında fazlasıyla karşımıza çıkıyor.
    Bende araştırdım ve kendime göre bir reçete çıkardım. Piyasadaki reçeteler üzerinde biraz oynayarak güzel bir şey çıkardığımı umuyorum.
Trileçe Balkan tatlısı diye geçiyor fakat biraz kökenini araştırırsak bir çok kaynakta ispanyol tatlısı olduğu çıkıyor.
    Ama oldukça Türk damak tadına uygun bir tatlı. Şerbetli tatlılarımızı anımsatıyor.
Trileçe , orjinal ismi "Tres Leches" ve ingilizce kaynaklarda ise Tree Milk Cake olarak geçiyor. Yani içerinde 3 adet süt ürünü olduğunu anlıyoruz isminden ;

1. Süt
2. Süt Kreması (Bitkisel krema kullanmanızı tavsiye etmem)
3. Yoğunlaştırılmış süt (Condensed Milk)

  Süt Kremasını büyük marketlerden temin edebilirsiniz fakat yoğunlaştırılmış süt "condensed milk" bulmak zor ve pahalı ama illa kullanmak isteyenler için Fauchon Paris' de butik bölümünde mevcut. Yani Fransa dan ithal satılmakta.
Ben reçetemi Condensed süt olmadan yaptım tarifimide sizinle bu şekilde paylaşacağım. Üstünün sosunu karamel sos tercih ettim fakat zevkinize göre siz değiştirebilirsiniz. Karamel sos oldukça yakışıyor tavsiye ederim. Hazır satılan karameli sizde benim gibi sevmiyorsanız eğer tarifini vereceğim gibi evde kendiniz yapabilirsiniz. Baştan söyleyeyim dikkat isteyen bir iş tehlikeli olabilir.

Reçete;

Kekinin Malzemeleri;

  • Kabartma Tozu        10 gr    (1 paket)
  • Toz Vanilya             5 gr      (1 paket)
  • Un                            110 gr  (4 çorba kaşığı)
  • İrmik                        15 gr    ( silme çorba kaşığı)
  • Yumurta                   5 adet
  • Toz Şeker                170 gr  (1 su bardağı)

Şurubun Malzemeleri;

  • Süt                   800 ml
  • Süt Kreması     200 gr
  • Toz Şeker         200 gr (1 su bardağından biraz fazla)

Karamel Sos Malzemeleri;

  • Su                   50  ml   (yarım çay bardağı)
  • Toz Şeker       200 gr  ( 1 su bardağı)
  • Süt Kreması   200 gr
  • Tereyağı         10 gr  

   Kekin yapılışı;


    Keki revaniyi anımsatıyor. Aslında kekinin içerisine irmik koymayanlar da var ama ben koymayı tercih ettim, çünkü şurubunun şeker oranı revani,şekerpare gibi tatlılara göre çok az  bu nedenle şurubun dibine çökme olasılığı çok yüksek, bu durumda irmikten yardım alarak şurubun kekimizin daha üst kısımlarında da durmasını sağlayacağız çünkü irmik undan daha çok sıvıyı içine emer ve bırakmaz.
   Yumurtaların sarısıyla beyazlarını ayırıyoruz ve beyazlarını çırpma kapına alarak köpükleşinceye kadar çırpıyoruz. Daha sonra toz şekerimizi 3 aşamada azar azar ekleyerek yaklaşık 3-4 dakika daha son hızda çırpmaya devam ediyoruz bu şekilde yoğun kıvamlı bir mereng elde etmiş olacağız, mereng içerisine yumurta sarısılarını ekleyip mikserin orta hızında merengimize yedirtiyoruz. Artık mikserle işimiz bitti. Kuru malzemelerin hepsini bir kaba tartıp yavaş yavaş düz bir karıştırıcı yardımıyla yumurtalı karışıma yedirtiyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken konu kesinlikle hızlı bir şekilde ve fazla karıştırmamız gerekiyor karışımın hacmini mümkün oldukça düşürmemeye çalışıyoruz.
Kuru karışımı da yumurtalı karışıma iyice yedirttikden sonra tabanını tereyağı ile yağladığımız biraz derince bir tepsi veya herhangi uygun bir pişirme kabına döküp güzelce yayıyoruz. Daha sonra öncede 170 C derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişiriyoruz.




 Şurubu;

Fırına kekimizi atar atmaz süt,krema ve şekeri ocağa koyarak kaynatmaya başlayalım

Karamel Sos:

      Karamel sos yaparken dikkat!
 Şeker çok sıcak olacak ve tehlikeli! yazdıklarımı sonuna kadar okuyun ve dikkate alın lütfen. Derince bir tenceye sırasıyla önce suyu,sonra şekeri tartın. Daha sonra ocağa koyun kaynatmaya başlayın. Ama kesinlikle ocağın alevi tencerenin kenarlarına vurmasın sadece tabanından ısıtsın Daha sonra karışımı kendi halinde kaynamaya bırakın ve karamel rengi almasını sağlayın yaklaşık 150-155 C dereceye çıkması gerekli. Karamel rengi aldığında kremayı açın ve  azar azar miktarlarda karamel şekerin içine boşaltmaya başlayın. Karamel taşma yapabilir o yüzden altını kısıp mümkün oldukça az miktarlarda koyarak karıştırın. Karamel ve şeker homojen bir karışım oluncaya kadar kısık ateşte karıştırrın ve ocağı kapatın soğumaya bırakın. Karamel sosumuz hazır.
   Eğer ki karamel sosunuzu biraz daha parlak isterseniz sos ılıyınca 10 gr tereyağı atın içine ve karıştırarak eritin.

Not : Karamel şeker  dereceleri hakkında daha detaylı bilgi için daha önceki yazıma göz atabilirsiniz aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz  ;

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği



Final;


    Fırından pişirdiğimiz kekimizi çıkaralım eğer altı iyice pişmişse çevirmeye gerek yok ama pişmemişse çevirip biraz daha pişirebilirsiniz.
Sıcak fırından çıkan kekimize ocakta kaynayan şurubumuzu kepçe yardımıyla dökelim, hızlı bir şekilde emecektir şurubu, ikisininde sıcak olması gerekli çünkü irmik sıcak ise şişer içine sıvı çeker aksi halde kum gibi ağzımıza gelir ve içinde sıvı tutmamış olur ve irmik koymuş olmamızın anlamı kalmaz.
   Şurubun tamamını çeken tatlımızı biraz dinlenmeye bırakın yaklaşık 20 dakika. Daha sonra ılımış karamel sosumuzu tatlımızın üzerine yayabiliriz.Ben ılık sürmeyi tercih ettim çünkü biraz içine çekmesini istedim arzunuza göre siz soğukta sürebilirsiniz.

  Trileçe Tatlımız hazır! Buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
  Afiyet olsun..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yumurta beyazı nasıl kabarır ?

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği

Meringue (mereng)