Bazlama (Ekşi Mayalı)














Bazlama Anadolu'nun en eski ekmeklerinden...


Yapımı biraz daha kolay , çünkü fırına gerek yok...
Orjinali saç üzerinde, imkan olsa odun ateşinde saçta pişiribilsek.


Ama bu tarif ekşi mayalı olduğu için biraz daha zahmetli, ona göre yapmaya başlayın yoksa ki hazır maya ile çok daha kısa sürede yapabilirsiniz fakat ikisi çok farklı onu bilin...


Yine de eski zamanlardakine yakın sadece ekşi maya ile bir tarif deneyeceğiz.

Ekşi mayalı Bazlama


Tarif ve püf noktaları tabi ki en lezzetlisini ellerinden yediğim Annem'e ait.


Keşke o yapsa da bende kayıta alabilseydim fakat iş dünyası farklı şehirlerdeyiz şu an.


Ellerinden öpüyorum, izniyle tarifini paylaşıyorum...




Malzemeler ;

Un               500 gr
Ekşi Maya   250 gr  (Yapımı için tıklayın)
Yaşmaya.       4 gr
Yoğurt         30 gr
Su                320 gr
Tuz              10 gr




Yapılışı ;

Resim 1


Tüm malzemeyi karıştıyoruz makina varsa makina yoksa elimizin ayasını kullananarak iyice yoğuruyoruz. hamur resim1 deki gibi özleştiğinde olmuş demektir.(Hamuru parmaklarınızla açtığınızda yırtılmadan parmaklarınız görünecek kadar incelecek)
(Güzel yoğuralan hamur yağlı gibi parlar Resim 2)


Resim 2
Ekşi mayalı ürünler yaptığımızda hazır mayalar gibi hızlı tepki vermez bu sebepten hamurumuzu bir kaba alarak üzerini kapatıp bir gece buzdolabında dinlendiriyoruz.

Sabah hamurumuzu çıkarıp istediğimiz büyüklüğüne göre bölüyoruz.(Ben 10 parçaya böldüm ortalama herbiri  100-110 gr civarı)Resim 3

Resim 3
Daha sonra bu parçaları bezeleyip üzerine bez ile kapatıp 3 saat daha dinlendiriyoruz. Resim4

Resim 4
Hamurlarımız mayalanmış pişirilme kıvamına geldiğinde parmak uclarımızla hafifce bastırarak son şeklini veriyoruz ( İçi dolgun bir ekmek olduğu için çok inceltmiyoruz) Resim5





Bu şekilde de yaklaşık 10 dakika dinlendirip ilk açtığımızdan pişirmeye başlıyoruz.
Resim 5
Tavayı önceden ısıtıyoruz fakat tavanın altı az yakın yavaş yavaş pişirmeniz gerekiyor.Aksi halde yanıklar oluşacaktır.


Bi tarafını pişirin diğer tarafını da pişirin sonra ilk koyduğun tarafı tekrar alta getirin hamurunuz kabarmaya başlayacaktır


Ekmeğim kabarmadı diye acele etmeyin ! Sabırlı olun !

Resim 6
Pişen bazlamaları telin veya bezin üzerine alın yoksa resimdeki gibi terleme yapacaktır.Resim 6

Afiyet olsun
Afiyet olsun...











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meringue (mereng)

Natal Eriği ,Carissa Macrocarpa (Natal Plum)

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği