Ekşi Maya Yapımı

   Bu yazımda size ekşi maya sıfırdan nasıl yapılır onu paylaşacağım.


Malzemelerimiz sadece UN ve SU

Katkı , maya vs. hiçbir şeye ihtiyacınız yok , sadece biraz ZAMAN a ihtiyacımız olacak.


Baştan söyleyeyim eğer evde düzenli ekmek yapıyorsanız ekşi maya yapın. Düzenliden kastım hafta da veya 10 günde 1 ekmek yapıyorsanız da olur, onun içinde mayayı nasıl muhafaza edeceksiniz yazının devamında bahsedeceğim.


   O zaman ekşi mayamıza başlayalım;



1.Gün

50 gr Un
50 gr Su

Temiz bir kabın içerisinde (kavanoz olabilir) birbirine karıştırıyoruz.

Mutfağınızda kül toz vs gelmeyecek bir yere 24 Saat bırakıyoruz.

Ben üstü açık bıraktım çünkü ortamda kimse yoktu ama siz isterseniz ince bir tülbentle kapatabilirsiniz ama hava geçirmeyecek kavanoz kapağı gibi malzemelerle kapatmayın.
İlk gün mayamızda neler olacak birazda onlardan bahsedelim.

Maya canlı bir organizmadır.
Etrafımızda sadece zararlı bakteriler yoktur yararlı bakterilerde vardır.
Bu bakterilerin hamurumuza girmesini ve üremesini istiyoruz ekşi mayanın mantığı  tamda budur!
Bu sebepten üzerini açık bırakmanızı veya geçirken bir bez kullanmanızı
tavsiye ettim.

2.gün

100 gr Un
100 gr Su
2.günde mayamızda henüz bir hareketlenme göremesekte hafif boluncuklanma,kabuklanma veya sulanma olabilir bunlar iyiye işaret.

Yapacağımız şey basit 100 su ve 100 un mayamıza ilave edip tekrarda 1
gün daha beklemeye devam ediyoruz.







3.gün

150 gr Un
150 gr Su

Bugün Ekşi maya biraz daha hareketlenecek.
Yapım aşamasında besleme unumuzun artmaması için mayamızın bir kısmını atıp öyle devam etmemiz lazım

Oluşan mayanın yarısını atıp
150 gr un 150 gr su ile tekrar besliyoruz.

Unutmuyoruz mayamızda bir canlı !
Nasıl evcil hayvanımızı besliyorsak mayamızıda ihmal etmeden beslemeliyiz.
ve
bu yapım süreci 1 defa sonrasında yıllarca kullanabileceğiniz bir mayanız olacak.




4.gün

200 gr Un
200 gr Su

Kavanozda 200 gr ekşi maya bırakıp üstünden diğer kısmı atıyoruz 200 gr un ve su ekleyerek besliyoruz.

Bugün ekşi mayamız sürecinin yarısını ulaştı
Toplam 7 - 8  gün sürecek oluşum.
Tabi bu süre sizin ortamınızlada alakalı mutfağınız çok sıcaksa maya hızlı üreyecek ama besleme süremiz uzun gelecek bu durum ekşi mayamız için istediğimiz bir şey değil.

Bizim için ideal ortam oda sıcaklığı.
Artık ekşi mayamızın üzerini beklerken kapabiliriz yeterince mayalanma gerçekleşti.





5.gün

200 gr Un
200 gr Su
Kavanozda 200 gr ekşi maya bırakıp üstünden diğer kısmı atıyoruz 200 gr un ve su ekleyerek besliyoruz.
Artık ekşi maya koku oluşumuda başladı.

Atmamızın besleme unumuzun çok artmaması eğer eksiltmezsek şu an 3 kg civarı un su eklememiz lazımdı ve çok büyük miktar mayamız olacaktı.






6.gün

200 gr Un
200 gr Su

Aynı şekilde tekrarlıyoruz







7.gün

200 gr Un
200 gr Su

Mayamız olmuş sayılır,beslemeye devam ediyoruz. Sulanma vs. ile karşılaşırsanız korkmayın.





8.gün

200 gr Un
200 gr Su

Artık Ekşi Mayamız Hazır !

İsterseniz besleme miktarını atmadan devam edebilirsiniz.
Yıllarca kullanabileceğiniz bir Ekşi mayanız oldu artık ama beslemeye devam ediyoruz unutmuyoruz Ekşi mayamız bir canlı !








Ekşi Mayamızı Nasıl Besleyeceğiz?

Besleme mantığı şu şekilde ;
Kabımızda ne kadar ekşi maya varsa o kadar su ve un ekliyoruz !

Örneğin;

Ekmeğimizi yaptık ekşi mayamızdan kullandık kabımızda 300 gr ekşi maya kaldı bu durumda;

300 gr Un
300 Gr Su 

ekleyerek besliyoruz.

Günlük ekmek yapıyorsanız beslemeye yukarıdaki yapım aşaması gibi devam etmelisiniz.

Eğer seyrek hafta veya 10 günde bir ekmek yapıyorsanız yapmanız gereken ;
Ekşi mayamızı besleyip,kapağını kapatıp buzdolabına koyuyoruz bu şeklide haftada bir besleyerek devam edebilirsiniz.

Örneğin ;
Her cumartesi ekmek yapıyorsanız .

Ekşi mayamızı Cuma günü dolaptan çıkarıp besliyoruz ve oda sıcaklığına bırakıyoruz.
Cumartesi ekmeğimizi yaparken kullanıyoruz kullandıktan sonra tekrar besleyip buzdolabına kaldırıyoruz.

Bu şekilde uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Ekşi mayamız bir canlı unutmayalım 1 haftadan uzun süre ekmek yapmazsakta mayamız dolaptada olsa beslemeye devam etmeliyiz.

Kafanıza takılan birşey olursa sorabilirsiniz.
Yukarıda ki resimler bu yazı için kendim tarafından çekilmiştir, günlere göre Ekşi mayanın görselleri bu şekildedir.

Ekşi mayamız her ortamda farklı sonuçlar doğurabilir.
Bu yazı sadece bilgi amaçlıdır yapımda kullanımda sorumluluk size aittir.

Ekşi mayalı ekmek reçetelerini de yakında paylaşacağım takipte kalın.

Ekmek yapımına ilgiliyseniz çok çok teknik bilgi için "Ekmeğin Kimyası" yazı serimi okuyabilirsiniz.


Saygı ve Sevgilerle...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meringue (mereng)

Natal Eriği ,Carissa Macrocarpa (Natal Plum)

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği