Güllaç ; Ramazan Sofrasının Vazgeçilmez Tatlısı

 


Tarihçesi

15. yüzyılın ortalarına kadar Osmanlı’da halk, mısır nişastasından yufkalar açar ve bu yufkaları saklarmış ve bu yufkalar havayla temas halinde olduğu için zamanla kururmuş. Halk da kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yermiş. Zamanla içine gül suyunun eklenmesiyle “güllü aş” ismini almış. İlerleyen zamanda tatlının adı “güllaç” a dönüşmüş.

Tarif ;

Malzemeler:

1 paket (400g)  Güllaç yaprağı

750 g Toz Şeker

3 lt Süt


Yapılışı :

Süt ve şeker kaynatılır isteğe göre gülsuyu da eklenir daha sonra el yakmayacak sıcaklığa ılıtılır.

Eğer güllacı yaptığınız tepsi yuvarlaksa yaprak bütün kullanılır fakat kare veya dikdörtgen ise yapraklar ortadan ikiye kırılır. 

Her yaprak sütlü şekerli karışım ile ıslatılır parlak tarafı yukarıya gelecek şekilde tepsiye dizilir.

Kalan süt üzerine dökülür 8 saat buz dolabında dinlendirilir.

Üzeri isteğe göre kuruyemiş ve nar ile süslenir servis edilir.

veya  ceviz, fıstık , badem vs gibi kuruyemişler yaprakların arasına da serpilebilir.


Afiyet olsun.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Meringue (mereng)

Natal Eriği ,Carissa Macrocarpa (Natal Plum)

Şeker şurubu ve Karamel Şeker Sıcaklık Grafiği